perjantai 5. kesäkuuta 2015

Kuinka valmistaudut kaninäyttelyyn?

Heippa!
Nyt kirjoitan iham aihe postauksen, enkä mitään höpinäpostausta. Aiheena on näyttelyyn valmistautuminen, joka on hyvin ajankohtainen koska huomenna on Suomen Lemmikkikanit ry:n kaninäyttely Oulussa. Noniin aloitetaan!

Korvat, silmät, kynnet, tassut, häntä ja hampaat (5p)
Kaikki yllämainitut kohdat ovat 5p arvoisia, mutta kuitenkin hyvä olla kunnossa. Silmien ei tulisi vuotaa. (Sokeasta silmästä ei rokoteta pisteitä, sille kun ei voi mitään jos kani syntyy sokeana.) Kynsien tulisi olla n. 1mm verisuonesta. Verisuoneen leikkaaminen käy kanille kipeää, joten kynsiä kannattaa leikata vähän kerrallaan. (Puuttuvasta kynnestä ei oteta pisteitä pois.) Tassujen tulisi olla puhtaat, ja niihin voi vaikuttaa pitämällä kanin elinympäristön mahd. Puhtaana. Jos värjäytymää on päässyt tulemaan, kannattaa niitä jotenkin yrittää puhdistaa. Hännän tulisi olla puhdas ja takuton. Hampaiden tulisi olla sopusuhtaiset, ei liian pienet eikä liian suuret. (Puuttuvasta hampaasta ei rokoteta pisteitä.) Korvien tulisi olla puhtaat. Kanin korvia ei IKINÄ saa puhdistaa vanupuikoilla.

                 
Tarkistan Urhon korvia.

Leikkaan Urhon kynsiä. Urho näyttää "hyvin iloiselta"... :D


Turkki (20p)
Kanin turkin tulisi olla hyvin palautuva, takuton ja puhdas. Itse aloitan harjauksen n. 3 pv ennen näyttelyä (koska Urholla on lyhyt karva) ja viimeisen kerran juuri ennen kuin Urho menee arvosteltavaksi. Kanin turkin laatuun voi vaikuttaa monipuolisella ruokavaliolla.

Yleiskunto (30p)
Hyvät pisteet yleiskunnosta saa kani, joka on sopusuhtainen, riittävän lihaksikas ja sopivan pyöreä. Yleiskuntoon arvostellaan ihan nimensä mukaisesti, kanin yleiskunto. :D

Käsiteltävyys (20p)
Tähän voi vaikuttaa ihan omalla aktiivisuudellaan. Kani tottuu käsittelyyn ja on sitä hienommin tuomarin pöydällä, mitä aktiivisemmin sitä käsittelee. Mikään kani ei ole luonnollisesti jo syntyessään täydellisesti käsiteltävä, se vaan on karu totuus. ;)

Mitä ottaa kaninäyttelyyn mukaan? 


Viime hetken puunaus ja kaiken varalta -tavarat. Eli harjoja, kynsisakset, vanupuikkoja, pyyhe ja kosteuspyyhkeitä, jos kani sattuu sotkemaan itsensä matkalla.


Ruokintatarvikkeet. Pari pussia heinää on tärkeä ottaa varalta mukaan, koska pupulla pitäisi olla koko ajan boksissa heinää. Jos asut kaukana näyttelypaikasta (kuten mie), kannattaa ottaa mukaan kanin iltapala ja ruokakuppi sen varalta, että näyttely venähtää myöhään.


Vaihtoehtoisia tavaroita. Suosittelen ottamaan rahaa näyttelyyn, siellä tulee tehtyä kivoja ostoksia. Valjaat on myös hyvät, jos et halua että kanisi joutuu istua päivän kuljetusboksissa. Teippiharjakin on kiva olla mukana. Eväät ovat myös hyvä olla mukana. Sitten myös kaikkea sulle tarpeellisia tavaroita. :)

Kuljetusboksi

Kuljetusboksiin tulisi laittaa kanin numerolappu (ja nimi), jotta assari löytää kanisi. Boksin pohjalle voi laittaa pyyhkeen, fleecen, purua, tai puupellettejä yms. Sanomalehteä en suosittele, se värjää ksnin tassunpohjat (nimimerkillä kokemusta on(;).  Itse suosittelen pyyhettä tai fleeceä. Boksissa tulisi olla koko ajan vettä ja heinää saatavilla. Suosittelen, että vesi on pienessä, n. 100ml vesipullossa, ja heinät heinäpallossa.

Tuollaiset oli mun vinkit näyttelyihin. Urholla on ens viikolla perjantaina kastraatio. Niin, ja meille varattiin kaninpoikanen! Neitonen syntyy 2-4 vko päästä, jännää! Käykää muuten lukemassa Jennin postaus tästä aiheesta. Kaikki jotka tulee huomiseen näyttelyyn, nähdään siellä! :)

Heippa!





3 kommenttia:

  1. Kiva ja hyödyllinen tietopaketti kanin kanssa näyttelyharrastamisesta!

    VastaaPoista
  2. Mitä jos on sanomalehteä jonka päällä on pyyhe :DD

    VastaaPoista
  3. Mistä tiedän kanin näuttely numeron vai mikö nyt olikaaan??

    VastaaPoista